Новини - AirTravel

Новини
 
България ще участва на туристическо изложение в Румъния
От 15 до 18 март България ще участва в 27-то международно туристическо изложение The Tourism Fair of Romania в Букурещ.

Страната ни ще се представи в изложбения център на румънската столица с информационен щанд от 200 кв.м. На щанда ще се представят 28 туристически организации, сред които туроператори, индивидуални туристически обекти и общини.

По време на туристическото изложение ще бъде представен и европроектът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за популяризиране на ЕДЕН дестинациите от България.

The Tourism Fair of Romania е най-значимото международно туристическо изложение в Румъния за масова публика и професионалисти. Румънските граждани са лидери в списъка на чуждестранни туристи, посетили България, през 2011 г. те са били над 960 000, което е с 4,6% повече спрямо 2010 г.


Музеят на градския бит в Русе навършва 25 години
Днес се навършват 25 години от откриването на Музея на градския бит в Русе.

По време на 27-я фестивал Мартенски музикални дни през 1987 г. зам.-председателят на Министерски съвет Георги Йорданов открива първия по рода си етнографски музей, който представя буржоазната култура.

Музеят на градския бит е познат още като Къщата на Калиопа. Според градските легенди на Русе, в къщата е живяла русенската хубавица Калиопа, която е била любовница на Мидхат паша. Музеят е подреден в типичния градски стил, който бил популярен в Русе в края на ХІХ и началото на ХХ в. Гостите на музея могат да видят салона за гости, спалнята, стари мебели, донесени от Австрия и Германия, предмети от порцелан и стъкло, такива каквито са били пред век. На първия етаж на музея се подреждат временни експозиции.Рекламираме EDEN дестинациите и в Букурещ
Българските EDEN дестинации отново са във фокуса на представянето на страната ни на туристическо изложение, този път в Букурещ. Потенциалът на EDEN дестинациите беше представен и на изложението ITB в Берлин миналата седмица.

Изложението в Румъния ще продължи до 18 март, а българското участие е организирано от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). На туристическата борса тази година участват 25 държави, а очакванията са общият брой посетители да надхвърли 30 000.

В България EDEN дестинациите са общо 12. Те са избрани в рамките на 3 национални конкурса за отлична туристическа дестинация по темите: културен туризъм, защитени територии и акватик туризъм. EDEN дестинациите от България са: Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, Природен парк "Странджа", Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил.

През последните години румънският пазар е най-динамично развиващият се пазар за българската туристическа индустрия. През 2011 г. страната ни е била посетена от 960 000 румънски туристи.

Спечеленият от МИЕТ проект за комуникационна кампания за популяризиране на българските EDEN дестинации е на стойност 64 285 евро. Кампанията предвижда да се създаде сайт за обмен на добри практики между създателите на всяка от дестинациите. Те ще бъдат интегрирани и в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Маршрутите ще бъдат представени и на други специализирани борси и събития.

EDEN - European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) е инициатива на Европейската комисия, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Инициативата се базира на национални конкурси, провеждани ежегодно, в рамките на които се избира туристическа "най-добра дестинация" за всяка участваща държава.